Pro inspiraci uvádíme několik receptů, při nichž lze využít mlýnek na maso PORKERT.

Využití je opravdu široké - mletí všech druhů masa, jater, zeleniny (mrkev, petržel, česnek, cibule, brambory, rajčata), ovoce (jablka, trnky), ořechů, tvrdých rohlíků na strouhánku, tvrdého sýra, škvarků (video naleznete zde  http://www.mlynky-porkert.cz/video/). Pomocí tvořítka na cukroví snadno vykouzlíte cukroví, jako třeba tradiční vanilkové rohlíčky. S nádstavci na plnění klobás si můžete připravit domácí klobásky.

 


 

Holandské řízky

  

 

-50 dkg libového bůčku (plecko)

-20 dkg tvrdého sýra 30%
-3 lžíce hladké mouky
-2 lžíce strouhanky
-1 dl mléka
-2 vejce
-sůl a pepř podle chuti
-strouhanka na obalení
-olej na smažení

 

Do dobře umletého bůčku zapracujeme mléko (někde jsem slyšela, že se dává aby stáhlo mastnotu, ale já ho dávám i když to dělám z plece). Přidáme ostatní suroviny, ochutnáme a dosolíme a dopepříme. Doma si vyžádali ještě přidání jednoho nebo dvou stroužků česneku.

Rukou vytvarujeme řízky podle našich představ, které obalíme ve strouhance a dáme do rozpáleného oleje péct. Pečeme po obou stranách. Už jsem je taky dělala v trojobalu a to je samozřejmě také dobré. Pamatujte na to, že při pečení se řízky zmenší.
Podáváme s bramborem, chlebem nebo kaší a určitě to jsou 4 porce.

www.ekucharka.net

 

 

Závitky z mletého masa


 

-80 dkg mletého masa

-1 cibule
-1 vejce
-sůl podle chuti
-1/4 až ½ lžičky kmínu
-2 lžíce oleje nebo sádla
-5 vrchovatých lžic strouhanky
-15 až 20 dkg anglické slaniny
-sádlo a voda podle potřeby
-6 stroužků česneku
-6 až 8 rajčat
-podle potřeby tvrdý sýr, žampiony, paprika

 

Do mletého masa, připracujeme vejce, sůl, kmín a strouhanku. Směs si rozdělíme na pět dílů. Na mokrém prkénku si rukou uděláme placičku, vložíme do ní sýr, žampion, papriku a uděláme závitek, který zabalíme do slabě nakrájené anglické slaniny. Dáme do pekáčku se sádlem nebo olejem, přidáme na půlku nakrájená rajčata, zatím se slupkou, nakrájenou cibuli, česnek, vodu, zbylé žampiony a dáme péci do předehřáté trouby na 200 st. odkryté. Během pečení kontrolujeme vodu a sádlo. Můžeme vždy přidat.
Asi po jedné hodině pečení, maso vyndáme, rajče rozmáčkneme vidličkou a vyndáme slupku. Šťávu dochutíme a popřípadě necháme vyvařit přebytečnou vodu. Můžete si to i lehce zaprášit moukou, ale já to nedělala a bylo to výborné.
Podáváme s bramborem.

5 porcí

Příprava 35 minut
Pečení 1 hodina

www.ekucharka.net

 

 

Mleté maso zapečené v bramborákovém těstíčku


směs z mletého masa:
-40 dkg mletého masa
-1 vejce
-2 stroužky česneku
-1/2 cibule
-3 vrchovaté lžíce strouhanky
-sůl a pepř podle chuti
-1 vrch. lžíce sádla na vymazání pekáčku
Všechny suroviny zpracujeme a zatím si masovou směs dáme stranou. Uděláme si bramborákové těsto.

 

bramborákové těsto:
-70 dkg syrových brambor
-1 vrchovatá lžička majoránky
-sůl a pepř podle chuti
-2 vejce
-2 vrchovaté lžíce hladké mouky
-5 stroužků česneku

  

Brambory nastrouháme na struhadle (jemnější vzorek), přidáme ostatní suroviny a promícháme.
Do sádlem vymazaného pekáčku dáme polovinu bramb. těsta, na to rozložíme masovou směs (nepůjde rozetřít a tak si dělejte v ruce placičky a ty na směs pokládejte), na maso dáme druhou polovinu těsta a dáme do předehřáté trouby na 180 st. Asi za 40 minut máme hotovo. Podáváme  třeba s rajčatovým salátem.

Tři větší, nebo čtyři menší porce.

www.ekucharka.net

 

 

Plněné papriky


 

-4 až 6 paprik
-35 dkg mletého masa
-5 dkg syrové rýže
-1 cibule
-1 lžíce sádla
-1 vejce
-1 lžíce hladké mouky
-sůl a pepř podle chuti
-1 l 100% rajské šťávy
-16 dkg rajského protlaku
-3 bobkové listy
-1 cibule
-sůl a cukr podle chuti
-voda podle potřeby
-50 ml vody a 2 lžíce hladké mouky na zahuštění
-voda na přidělání omáčky

 

Rýži uvaříme téměř doměkka, propláchneme a smícháme s mletým masem, na sádle zesklovatělou cibulkou, vejcem a moukou. Osolíme a opepříme podle chuti. Naplníme do paprik. Jestli-že Vám zbude maso, tak si udělejte váleček a dejte ho do mikro sáčku. Já ho měla volně v omáčce a při vaření se mě zčásti rozpadl.
Do hrnce nalijeme rajskou šťávu, přidáme protlak, bobkové listy, cibuli, papriky a podle potřeby ještě můžeme nalít trochu vody. Vaříme asi 20 – 25 minut podle velikosti paprik.
Nakonec papriky vyndáme, dáme pryč také cibuli a bobkové listy. Zhodnotíme kolik máme omáčky a popřípadě přilijeme trochu vody. Omáčku zahustíme moukou, dosolíme a přidáme cukr podle chuti. Mouku ještě provaříme asi 3 minuty.

4 porce. Podáváme s houskovým knedlíkem

www.ekucharka.net

 

 

Sekaná z cukety a mletého masa


 

 

-40 dkg mletého masa
-50 dkg cukety očištěné cukety
-10 dkg 30% sýra
-3 vejce
-4 vrchovaté lžíce hladké mouky
-4 lžíce strouhanky
-2 lžičky prášku do pečiva
-pepř, česnek, sůl a kmín podle chuti
-sádlo na vymazání pekáčku

 

Cuketu oloupeme a vydlabeme z ní měkkou dužinu, Zbytek nastrouháme nahrubo, přistrouháme najemno sýr, přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme.

Směs vysypeme do pekáčku vymazaného sádlem a pečeme na 180 až 190 stupňů. Maso dobře propečeme. Necháme malinko vychladnout a krájíme.
Bude to pět velkých porcí. Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší.

www.ekucharka.net

 

 

Lasaně s masem


 

Dávka je pro šest až sedm strávníků
-16 ks lasaní, šířka 8 cm, které se nemusí vařit

masová směs:

-60 dkg mletého masa (vepřové a hovězí)
-1 sklenice leča (60 dkg)
-1 zelenina bonduel mexiko (20 dkg)
-3 lžíce oleje
-kečup, sůl a pepř podle chuti
Na oleji krátce obděláme maso, jde nám hlavně o to aby nebylo v kuse. Přimícháme lečo, zeleninu, kečup, sůl a pepř  (to už nemusíme vařit) a dáme zatím stranou

-1 lžíce sádla na vymazání pekáčku
-popřípadě sýr na posypání

bešamel:

-7 dkg másla
-7 dkg hladké mouky
5,5 dl mléka
Máslo rozehřejeme , přidáme mouku a minutku promícháme a metličkou zašleháme mléko. Určitě nedělejte tmavou jíšku. Vznikne nám bešamel, který také dáme zatím stranou.

 

Používám lasaně, které se nemusí vařit, ale přesto si naliji do vysokého plechu vařící vodu a lasaně do ní asi na pět minut namočím. Jde potom s nimi dobře pracovat a mám jistotu, že nebudou tvrdé.

Pekáček si vymažeme sádlem, položíme první vrstvu lasaní, nandáme ve slabé vrstvě maso, bešamel a takhle pokračujeme. Poslední vrstva musí být maso a bešamel!!!!! Já ještě pod poslední vrstvu přidávám i kečup, ale to je na vás. Hlavně si spočítejte kolik budete dělat vrstev a tudíž kolik budete potřebovat dílů masa a bešamelu!!!

Dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů asi na 35- 40 minut odkryté. Jestli máte rádi sýr, tak před koncem pečení si ho můžete na lasaně nastrouhat a nechat zapéct. 

www.ekucharka.net

 

 

Masová směs na těstoviny


 

-40 dkg mletého vepřového masa

(plecko a libovější bůček)
-1 velká cibule
-12 dkg rajčatového protlaku
-3 lžíce ostrého kečupu
-1 až 2 lžičky majoránky
-1 lžíce tmavé sojové omáčky
-chili a sůl podle chuti
-voda a mouka podle potřeby

Na pánev si dáme maso, nakrájenou cibule a necháme zatáhnout, osolíme . Maso od sebe oddělíme měchačkou Přidáme ostatní suroviny, vodu podle potřeby a doděláme do měkka.
Ještě dochutíme a jestli-že budeme zahušťovat moukou, tak ještě krátce povaříme. Klidně si můžeme přidat jak kečup, tak protlak.

Omáčka vyjde pro 4 osoby.

www.ekucharka.net

 

Hamburgery a placičky z mletého masa


 

Při grilování jsem si ověřila, že když maso nasolíte těsně před pečením, tak žádnou šťávu nepustí.

Hamburgery:

-50 dkg hovězího žebra
-50 dkg hovězího krku nebo karabáčku
-1/2 menší cibule
-1/2 lžičky nového koření (i více)
-1 až 2 lžičky worčestru
-sůl podle chuti

Placičky z mletého masa:
-70 dkg hovězího masa (karabáček a žebro)
-70 dkg vepřového masa (30 dkg bůčku, zbytek plecka)
-5 dkg špeku
-1/2 větší cibule
-3/4 lžičky pepře
-1 lžička kmínu
-sůl podle chuti

Maso na hamburgery nameleme , přidáme najemno nakrájenou cibuli, ostatní koření a dobře propracujeme. Někdo solí hned a někdo hamburgery solí až při grilování. Takže tohle opravdu nechám na Vás. Tvoříme asi 1 až 1,5 cm vysoké placičky, které grilujeme po obou stranách.

Maso na placičky umeleme, přidáme najemno nakrájenou cibuli, nadrobno nakrájený špek a ostatní suroviny. Z dobře promíchaného děláme placičky asi 1 až 1,5 cm vysoké, které grilujeme po obou stranách.

www.ekucharka.net

 

 

Vepřové kuličky s houbami


 

-60 dkg mletého vepřového masa
-4 lžíce hladké mouky
-4 lžíce strouhanky
-2 vejce
-1/4 lžičky kmínu
-sůl podle chuti
-3 hrsti sušených hub
-4 stroužky česneku
-2 cibule
-10 malých rajčat
-1 až 3 vrchovaté lžíce sádla
-voda a hladká mouka podle potřeby

 

Mleté maso, mouku, strouhanku, vejce, kmín, sůl, sušené rozsekané houby (namočené před tím ve vodě asi půl hodiny), česnek smícháme dohromady, vytvarujeme kuličky o průměru asi 5 cm, lehce je obalujeme v mouce a pokládáme do pekáčku.

Do pekáčku dáme nakrájenou cibuli, celá rajčata, sádlo a trochu vody.
Pečeme v předehřáté troubě na 200 st. asi 45 – 55 minut.

4 porce

Příprava 20 minut

Pečení 45-55 minut

www.ekucharka.net 

 

 

Kuličkový guláš

 

-1/2 kg hovězího masa (vepřového, nebo mletého)
-1 vejce
-1 až 2 lžíce petrželky, nebo pažitky nebo koriandr podle chuti
-sůl a pepř podle chuti
-3 lžíce oleje
-1 středně velká cibule
-1 lžička sladké papriky
-1/4 lžičky kmínu
-maximálně 3/4 l vody
-4 až 5 ks větších brambor
-3 bobkové listy
-3 kuličky pepře
-7 dkg rajčatového protlaku
-40 dkg fazolek v chilli omáčce
-popřípadě 1 lžíce mouky na zahuštění

 

Mleté vepřové maso (Eliška od které recept mám, to vaří z hovězího). Vejce, sůl, pepř, petrželku dobře zpracujeme a uděláme malé kuličky, tak na jedno sousto.
V hrnci rozehřejeme olej, zesklovatíme cibulku, přidáme kuličky které opečeme ze všech stran. Přisypeme papriku, jenom krátce promícháme, přilijeme vodu, přidáme protlak, sůl, bobk. listy, pepř, kmín, na malé kousky nakrájené a propláchnuté brambory a vaříme.
Jakmile brambory budou téměř měkké, přidáme fazolky a rozhodneme se , jestli budeme guláš zahušťovat.!!konzervu můžeme nahradit - chilii,uvařené červené fazole,rajčatový protlak!!!
V tom případě si rozděláme trochu mouky ve vodě, přilijeme a provaříme.

 

Podáváme s chlebem a je z toho tak 5 porcí.
Příprava 45 – 55 minut

www.ekucharka.net

 

 

Domácí klobásky


 

5kg vepřový bok

5kg vepřová plec

200g sůl

50g mletá pálivá paprika

1 balíček mletý kmín

150g mletá paprika

100g česnek

cukr

 

Sůl s cukrem promícháme, pláty masa nasolíme po vrstvách, dobře utlačíme v nádobě a přikryjeme alobalem. Necháme ho odstát 2 dny v chladu.

Maso umeleme, přidáme koření a dobře promícháme. Do umletého masa přidáme na jemno pomletý česnek a vše dobře vymícháme rukama.

Směs na domácí klobásy plníme pomocí mlýnku s nádstavcem do vepřových střev a děláme krátké klobásky. Udíme studeným kouřem.

www.ekucharka.net

 

 

Škvarkové cukroví


 

-12,5 dkg mletých škvarků (bez masa)

-25 dkg hladké mouky
-mouka na podsypávání
-20 dkg moučkového cukru
-12,5 dkg Hery
-5 dkg vlašských ořechů
-1 vejce
-1 lžička skořice
-1/2 lžičky citronové kůry
-marmeláda na slepení podle potřeby
-čokoláda na ozdobu

Rozemleté ořechy, mleté škvarky a ostatní suroviny dobře propracujeme. Těsto je dost měkké a tak ho určitě dáme nejméně na hodinku do lednice. Já jsem nechala těsto do druhého dne a dobře se s ním pracovalo.
Vyválíme ho na výšku asi 2 až 3 mm a při vyvalování podsypáváme hladkou moukou.
Vykrájené tvary pokládáme na plech s pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 190 st. asi 15 minut.
Vychladlé slepujeme marmeládou a zdobíme čokoládou.
Cukroví změkne v krabičce do druhého dne.

3 plechy

Pečení 3 x 15 minut
Příprava 25 minut
Tuhnutí těsta nějméně 60 minut

www.ekucharka.net

 

 

Banánky


 

-1/2 kg hladké mouky

-25 dkg másla
-25 dkg moučkového cukru
-12,5 dkg 100% tuku (1/2 kostky)
-3 celá vejce
-5 vanilkových pudinkových prášků
-1 vanilkový cukr
-1 prášek do pečiva
-pikantní marmeláda na slepení banánků
-čokoláda a ztužený tuk na ozdobení

 

Ze všech surovin zpracujeme těsto (je dobré si do těsta tuk nastrouhat) a dáme alespoň na dvě hodiny do lednice, ale klidně až do druhého dne.

Mlýnkem na maso, na který si dáme nástavec si vytlačíme dlouhý pruh těsta, který rozkrájíme asi na  5. cm dlouhé kousky ,které pokládáme na plech s pečícím papírem.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 – 180 st. dozlatova asi kolem deseti minut. Ke konci pečení můžeme plech dát výše, aby se banánky opekly i nahoře.
Hotové slepíme marmeládou, necháme asi dvě hodinky zavadnout a potom je teprve máčíme v rozehřáté čokoládě.
Banánky jsou proleželé už druhý den, ale můžete si je dělat klidně tři neděle dopředu.
Z této dávky je necelých pět plechů.

www.ekucharka.net

 

 

Vanilkové rohlíčky


 

-30 dkg hladké mouky

-mouka na podsypávání
-4 dkg moučkového cukru
-20 dkg Hery nebo másla
-10 dkg lískových oříšků
-2 žloutky
-moučkový a vanilkový cukr na obalení podle potřeby

 

Rozemleté oříšky, změklé máslo a ostatní suroviny zpracujeme dohromady. S těstem můžeme pracovat hned, ale klidně může být hodinku v lednici.

Máme tři možnosti zpravování těsta: přes mlýnek na maso, ruční zpracování (válečky silné asi jako tužka), nebo vykrajování (vyválené těsto silné asi 3-4 mm).
Hotové rohlíčky klademe na pečící papír a pečeme při 180 st. asi 9 minut. Budeme mít 2 plechy.
Jakmile na rohlíčky budeme moci šáhnout, obalíme je v cukrech a dáme do krabičky. Rohlíčky jsou k jídlu hned.
Příprava a pečení cca 45 minut.

www.ekucharka.net


 



Košík  

Žádné zboží

Poštovné 0,00 Kč
Celkem 0,00 Kč

Košík K pokladně